Sałatka szwedzka z ogórków jest słodko - octowa, taka w sam raz.
Idealnie pasuje do dań obiadowych, gdy nie mam pomysłu na surówkę lub sałatkę.
Wtedy wystarczy odkręcić słoiczek i chrupiemy zielone plasterki ogóreczków.
Jest naprawdę mało pracochłonna.
Może poszatkowanie ogórków zabierze nam trochę czasu.
Może poszatkowanie ogórków zabierze nam trochę czasu.
Ale warto! Tak więc, póki są jeszcze ogórki, kupcie chociaż z 5 kg i zróbcie parę słoiczków.
Myślę, że jak spróbujecie to w następnym roku ilość się zwiększy.Polecam!
- 5 kg. ogórków
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki 10% octu (można mniej dodać.Mnie wyszły ciut za octowe)
- 1 łyżka soli
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki 10% octu
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
Ogórki umyłam.
Starłam je na plasterki.
Wsypałam cukier, ocet, olej i sól.
Na drugi dzień ogórki puściły sok.
Przełożyłam je do dużego garnka,
Wlałam sok i składniki do zalewy.
Cukier,
Ocet i wodę.
Wymieszałam i zagotowałam.
Można też sok z ogórków i składniki do zalewy zagotować oddzielnie i zalać ogórki.
Przełożyłam ogórki do słoików.
Słoiki zagotowałam w garnku z wodą do 2/3 ich wysokości przez około 10 minut.
Gotowe.Smacznego!
Polecam też inne przetwory z ogórków
1 komentarz:
Zrobiłam! Ciekawa jestem jak wyjdą?:) Uwielbiam takie ogóreczki!
Prześlij komentarz