czwartek, 3 września 2015

SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH


Sałatka szwedzka z ogórków jest słodko - octowa, taka w sam raz.
Idealnie pasuje do dań obiadowych, gdy nie mam pomysłu na surówkę lub sałatkę.
Wtedy wystarczy odkręcić słoiczek i chrupiemy zielone  plasterki ogóreczków.
Jest naprawdę mało pracochłonna. 
Może poszatkowanie ogórków zabierze nam trochę czasu.
Ale warto! Tak więc, póki są jeszcze ogórki, kupcie chociaż z 5 kg i zróbcie parę słoiczków.
Myślę, że jak spróbujecie to w następnym roku ilość się zwiększy.Polecam!




Składniki:
  • 5 kg. ogórków
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki 10% octu (można mniej dodać.Mnie wyszły ciut za octowe)
  • 1 łyżka soli


Składniki na zalewę: 
  • 2 szklanki 10% octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
Ogórki umyłam.


Starłam je na plasterki.



Wsypałam cukier, ocet, olej i sól.




Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na noc.


Na drugi dzień ogórki puściły sok.


Przełożyłam je do dużego garnka,
Wlałam sok i składniki do zalewy.


Cukier,



Ocet i wodę.




Wymieszałam i zagotowałam.
Można też sok z ogórków i składniki do zalewy zagotować oddzielnie i zalać ogórki.



Przełożyłam ogórki do słoików.
Słoiki zagotowałam w garnku z wodą do 2/3 ich wysokości przez około 10 minut.
Gotowe.Smacznego!





Polecam też inne przetwory z ogórków







1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Zrobiłam! Ciekawa jestem jak wyjdą?:) Uwielbiam takie ogóreczki!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...