Nasiona chia
to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwią hiszpańską.
to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwią hiszpańską.
Należy do tej samej rodziny co mięta i melisa.
Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej.
Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej.
Tłumaczenie słowa "chia" z języka starożytnych Majów to "siła".
Wystarczy porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe
żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały.
Mimo małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najbogatszych
w
wartościowe składniki odżywcze jedzeniem na świecie.
Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego.
Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem
co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.
Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku,
jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa.
Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu,
Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu,
mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup.
Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
Zalecane spożycie to 20 g (około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie.
Po
połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane-pęcznieją
i w
związku z tym wypełniają żołądek i długo dają uczucie sytości.
- naturalnie wolne od glutenu.
- pełne błonnika ( sprzyja on rozwojowi przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach )
- zawierają około 14% białka, co jest bardzo dobrym wynikiem w porównaniu do innych roślin. Doskonałe źródło białka dla wegetarian.Wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt, oraz częstotliwość obsesyjnego myślenia na temat jedzenia o 60 % i pragnienia nocnej przekąski o 50%.
- podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3.
- są skarbnicą wapnia, magnezu i fosforu
- bogate w przeciwutleniacze
- Badania osób z cukrzycą typu 2 wykazały że nasiona chia mogą znacząco obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć czynniki stanów zapalnych.
- ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu.
Zapraszam zatem na wypróbowanie puszystego omletu
z tymi zdrowymi nasionkami.
z tymi zdrowymi nasionkami.
Składniki:
- 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu)
- 1-2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka )
- 2-3 łyżki mleka
- 1 łyżka nasion chia
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do smażenia
- ulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowe
- syrop klonowy
Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
Wbiłam żółtko.
Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia
i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę.
Wlałam mleko i wymieszałam.
Wsypałam nasiona chia
i połączyłam je z masą na omlet.
Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto.
Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem,
polanego syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.
Smacznego!
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na omlety:
OMLET BISZKOPTOWY
2 komentarze:
Przepis wydaje się być bardzo prosty i smaczny. Bardzo ciekawy pomysł na śniadanie jak i dodatek do kawy.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz