środa, 28 września 2016

OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA


Nasiona chia 
 to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwią hiszpańską.
  Należy do tej samej rodziny co mięta i melisa.

Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej.
Tłumaczenie słowa "chia" z języka starożytnych Majów to "siła".
Wystarczy  porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe 
żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały.
Mimo małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najbogatszych 
w wartościowe składniki odżywcze jedzeniem na świecie. 

Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego.
Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem 
co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.

 Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku,
 jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa.

Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu.

Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, 
mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup.

Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
Zalecane spożycie to 20 g (około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie.
Po połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane-pęcznieją 
i w związku z tym wypełniają żołądek i długo dają uczucie sytości.

  •  naturalnie wolne od glutenu.
  •  pełne błonnika ( sprzyja on rozwojowi przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach )
  •  zawierają około 14% białka, co jest bardzo dobrym wynikiem w porównaniu do innych roślin. Doskonałe źródło białka dla wegetarian.Wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt, oraz częstotliwość obsesyjnego myślenia na temat jedzenia o 60 % i pragnienia nocnej przekąski o 50%.
  • podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3.
  • są skarbnicą wapnia, magnezu i fosforu
  • bogate w przeciwutleniacze
  • Badania osób z cukrzycą typu 2 wykazały że nasiona chia mogą znacząco  obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć czynniki stanów zapalnych.
  • ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu.


pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.htm
Zapraszam zatem na wypróbowanie puszystego omletu 
z tymi zdrowymi nasionkami.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
Nasiona chia są drugim, zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html



Składniki:

  • 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu)
  • 1-2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka )
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka nasion chia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • ulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowe
  • syrop klonowy


Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.


Wbiłam żółtko.


Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia
 i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę.



Wlałam mleko i wymieszałam.



Wsypałam nasiona chia



i połączyłam je z masą na omlet.



Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto.



Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem, 
polanego syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.
Smacznego!




 


Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na omlety:


OMLET BISZKOPTOWY


 










2 komentarze:

Danuta pisze...

Przepis wydaje się być bardzo prosty i smaczny. Bardzo ciekawy pomysł na śniadanie jak i dodatek do kawy.

Anonimowy pisze...

Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...