poniedziałek, 10 grudnia 2012

KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI


Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.

Fenkuł czyli koper włoski.
Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.
Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.
Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.
Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie,
 mają też korzystny wpływ na system nerwowy.

Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.
Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.
Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze,
które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.
A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.
Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi,
zapobiega udarom i zawałom.
Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.


Składniki:
  • 1 szt. fenkułu
  • 2 łyżki kaparów
  • garść dymki
  • łyżka masła
  • pierś z kurczaka
  • olej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ząbek czosnku
  • słodka czerwona papryka
  • zioła prowansalskie
  • sezam
Pierś z kurczaka posypałam przyprawami, czosnkiem,
 sezamem i polałam olejem.
Odstawiłam ją aby przeszła przyprawami i zajęłam się fenkułem.




Umyłam go, przekroiłam na pół i wykroiłam z niego twardy środek.


Pokroiłam go na cienkie piórka.



Przełożyłam go do garnka z rozpuszczonym masłem.
Dusiłam koper przez około 30 minut.
Często mieszałam, aż nabrał złoto-brązowego koloru.
Po około 15 minutach dodałam kapary.
Wsypałam pieprz i odrobinę soli, ponieważ kapary są same w sobie słone.


Pod koniec smażenia wsypałam pokrojoną dymkę.


Usmażyłam pierś z kurczaka, a na jej wierzch położyłam
przygotowany farsz z fenkułu.

Podawałam z pieczonymi ziemniakami.



Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do makaronu.



6 komentarzy:

Maja pisze...

Wygląda fantastycznie, ciekawe jak smakuje. Wstyd się przyznać ale jeszcze nie próbowałam fenkuła...

Andzia pisze...

Super przepis myślę, że niedługo z niego skorzystam, bo już jedzenie świąteczne skończone więc trzeba coś już powoli kombinować na obiadki a myślę, z takiego mąż na pewno byłby zadowolony ;)

Andzia pisze...

Super przepis, na pewno z niego skorzystam, choć fenkułu jeszcze nigdy nie jadłam ( swoją drogą czy można go kupić w Polsce??).

dobrazagrycha pisze...

Nominujem Twój blog do Liebster Blog i zapraszamy do zabawy!
http://dobrazagrycha.wordpress.com/2013/01/13/liebster-blog/

Derty Serwis pisze...

musi być pyszne )

anatomy-of-beauty pisze...

super blog :>
zapraszam do siebie porady na temat włosów, skóry, paznokci :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...