piątek, 7 grudnia 2012

SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI




Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z roszponki i rukoli
jest idealną propozycją na obiad lub kolację.
Smażony łosoś z kaparami idealnie z nią harmonizuje.
Można go podawać na ciepło jak i na zimno. 

Składniki:
  • 3-4 garście roszponki
  • 3-4 garście rukoli
  • garść kiełków np. rzodkiewki
  • pół lub jedna mała czerwona cebula
  • 5-7 sztuk suszonych pomidorów 
  • dzwonki łososia (lub filety)
  • garść kaparów ze słoiczka
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • pół cytryny
  • 1/4 białego wytrawnego wina

Składniki na sos do sałatki:
  • sok z połowy cytryny (lub ocet winny)
  • pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Roszponkę umyłam, oderwałam końcowki i przełożyłam do miski.



Dodałam umytą rukolę.


Następnie kiełki rzodkiewki.


Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory.

 

  
Wszystkie składniki do sosu wymieszałam 
i polałam nim sałatkę.
Łososia  skropiłam cytryną.
Polałam oliwą z oliwek.
Posypałam solą i pieprzem.



Smażyłam przez okolo 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Wlałam wino,dodałam masło,kapary i smażyłam jeszcze przez około 2 minuty.



Smacznego!




1 komentarz:

Dota Szymborska pisze...

super połączenie i super przepis:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...