Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z roszponki i rukoli
jest idealną propozycją na obiad lub kolację.
Smażony łosoś z kaparami idealnie z nią harmonizuje.
Można go podawać na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 3-4 garście roszponki
- 3-4 garście rukoli
- garść kiełków np. rzodkiewki
- pół lub jedna mała czerwona cebula
- 5-7 sztuk suszonych pomidorów
- dzwonki łososia (lub filety)
- garść kaparów ze słoiczka
- 50 g masła
- oliwa z oliwek
- pół cytryny
- 1/4 białego wytrawnego wina
Składniki na sos do sałatki:
- sok z połowy cytryny (lub ocet winny)
- pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Roszponkę umyłam, oderwałam końcowki i przełożyłam do miski.
Dodałam umytą rukolę.
Następnie kiełki rzodkiewki.
Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory.
Wszystkie składniki do sosu wymieszałam
i polałam nim sałatkę.
Łososia skropiłam cytryną.
Polałam oliwą z oliwek.
Posypałam solą i pieprzem.
Smażyłam przez okolo 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Wlałam wino,dodałam masło,kapary i smażyłam jeszcze przez około 2 minuty.
Smacznego!
1 komentarz:
super połączenie i super przepis:)
Prześlij komentarz