Ostre, paprykowe chorizo nadało daniu bardzo aromatyczny smak.
Doprawiłam również makaron dużą ilością wędzonej papryki,
dzięki czemu bakłażan przeszedł jej smakiem.
Trochę ziół, czosnek, świeża papryka i słodkie koktajlowe pomidorki
i pyszne danie gotowe.
Składniki:
- kawałek kiełbasy chorizo
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 mała lub pół dużej świeżej, czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- makaron pappardelle lub inny ulubiony do podania
Na patelnię wlałam olej.
Wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę.
Lekko ją posoliłam i zeszkliłam.
Wsypałam słodką i ostrą wędzoną paprykę.
Dodałam plasterki chorizo i starte ząbki czosnku.
Gdy chwilę się podsmażyły, wsypałam kawałki świeżej czerwonej papryki.
Posypałam je ziołami.
Paprykę smażyłam około 5 minut.
Na koniec na patelnię powędrował pokrojony w kostkę bakłażan.
Doprawiłam go ziołami, solą i pieprzem.
Bakłażan wchłania dużo oleju, więc co jakiś czas należy ją podlewać.
Gdy papryka i bakłażan zmiękną danie jest gotowe.
Wymieszałam warzywa z makaronem.
Na sam koniec dodałam jeszcze koktajlowe pomidorki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz