sobota, 14 maja 2016

ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANYM SZPINAKIEM I WĘDZONĄ MAKRELĄ



Propozycja na  obiad lub kolację.
Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem, 
brokułami i puree ziemniaczanym smakuje wyśmienicie.
Makrelę zazwyczaj wykorzystuje się w pastach kanapkowych, 
ale dodana do zapiekanki idealnie zastąpi składnik mięsny.
Kremowe puree ziemniaczane i świeże liście szpinaku wzbogacą smak naszego dania.
Polecam!



Składniki:


  • około 0,5 kg. ziemniaków
  • około 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • około 250 g. liści świeżego szpinaku
  • dowolna ilość różyczek brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 duża wędzona makrela
  • kawałek parmezanu 
  • sól i pieprz
  • olej


Zacznijmy od puree ziemniaczanego.

Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie.
Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części.
Odlałam z nich wodę i wlałam mleko.
Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków.




Ubiłam je tłuczkiem, dodając masła.



Starłam do niego parmezanu i dosypałam gałkę muszkatołową.



Jeśli puree będzie za gęste i mało kremowe wlejcie więcej mleka.



Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i  starłam czosnek.


Liście szpinaku umyłam i odsączyłam.
Dodałam je do czosnku.


Po około dwóch minutach gdy zmniejszył objętość przyprawiłam go solą i pieprzem.


Podgotowałam w osolonej wodzie brokuły.
Powinny być nie do końca ugotowane, ponieważ będą się jeszcze piekły.

Pozostało jeszcze obrać makrelę.


Mając już wszystkie składniki, układałam z nich warstwy w żaroodpornym naczyniu:

szpinaku,


brokuł,



wędzonej makreli,



i puree ziemniaczanego.
Posypałam je startym parmezanem.




Zapiekałam zapiekankę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!





polecam zapiekanki:













Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...