Danie pyszne i łatwe w wykonaniu.
Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym
nie wymagają długiego gotowania.
Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- bakłażan
- cukinia
- curry w proszku
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki pasty curry
- cebula
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- szklanka bulionu
- puszka mleczka kokosowego
- sól,pieprz czarny
- słodka czerwona papryka
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa
- ryż
Pierś z kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki.
Przełożyłam do miski.
Dodałam przyprawy,pastę curry,starty czosnek i imbir.
Polałam sosem sojowym i oliwą.
Wymieszałam i odstawiłam.
Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni.
Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki.
Opruszyłam solą.
Dodałam go do cebuli.
Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą.
Warzywa przełożyłam na talerz.
Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka.
Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa.
Podlałam wszystko bulionem drobiowym.
Chwilę poddusiłam i wlałam mleczko kokosowe.
Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.
Podawałam z ryżem.
Można (ja niestety nie miałam pod reką)
posypać świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
4 komentarze:
Kurczak i mleczko kokosowe to świetne połączenie, jeśli doda się do tego jeszcze sos sojowy to mamy idealny przykład kuchni tajskiej. Uwielbiam takie smaki i gratuluję bloga:)
Dziękuję;-) A sos sojowy dodałam;-) Pozdrawiam
Świetny przepis! Właśnie takiego szukałam :) Bardzo dziękuję, zdjęcia bardzo pomocne. Wypróbuję jutro! Ściskam mocno :)
Wypróbowałam, świetnie smakuje. Dodałam jeszcze pasty sezamowej Tahini i świeżej mięty. Dzięki za przepis :)
Prześlij komentarz