Boczniak
jest grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą,
walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi,
dzięki czemu poszukiwany jest na rynku jako
atrakcyjny towar konsumpcyjny i przetwórczy.
Jest bogatszy niż inne gatunki grzybów w witaminy z grupy B oraz w witaminę PP.
Wartości smakowe boczniaka są oceniane bardzo wysoko.
Boczniaki można przechowywać w lodówce przez kilka dni,
zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku
bez utraty smaku i wartości odżywczych.
Składniki:
- 0,5kg boczniaków
- 1 cebula
- szklanka śmietany 18%
- koperek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny
- łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej
- parmezan
- makaron typu pappardelle Lubelli
Grzyby umyłam.
Pokroiłam w paseczki.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
Dodałam do niej pokrojone grzyby.
Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku.
Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Wlałam sos sojowy.
Wlałam śmietanę.
Wsypałam pokrojony koperek.
Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego.
Chwilę wszystko podsmażyłam.
Podawałam z makaronem typu pappardelle.
Posypałam wszystko parmezanem.
Smacznego!
1 komentarz:
To musi być przepyszne!!!!
Prześlij komentarz