Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej.
Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka.
Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem:
Składniki:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- 250-300g czerwonej porzeczki
- kostka masła
- 10 łyżek maślanki
- 2 szklanki pszennej mąki
- 5 jajek
- szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- parę kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
W mikserze zmiksowałam na białą masę,
miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Wkropiłam aromat waniliowy.
Dodawałam jajka.
Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując.
Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia.
Miksowałam, aż powstała puszysta masa.
Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem.
Układałam go na cieście.
Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika
i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!
2 komentarze:
W towarzystwie porzeczek rabarbar musi być jeszcze pyszniejszy! Smakowity przepis:)
Świetny przepis!
Prześlij komentarz