niedziela, 11 listopada 2012

WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW





Kochani odkąd kupiłam sobie wyciskarkę do soków stałam się ich wielką entuzjastką.

Są przepyszne i zdrowe.

Dostarczają organizmowi w prosty sposób niezbędne minerały i witaminy.

Soki najlepiej wytwarzać tuż przed spożyciem, gdyż niestety szybko się psują,
tracąc swoje dobroczynne właściwości.

Wyciskarka wyciska więcej soku w porównaniu z większością sokowirówek.

W przeciwieństwie do sokowirówek są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, główną zaś rolę odgrywa obracający się wytrzymały wałek ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec. Dzięki czemu proces wyciskania nie napowietrza ani nie nagrzewa wyciskanego produktu
(jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki).

Technologia działania wyciskarki do soków przebiega w kilku etapach.
Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce czy warzywa,
 aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu.
Następny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu po przez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi.
Uzyskany sok wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sito, a następnie wypływa do podstawionego naczynia.
Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego zewnętrznego zbiornika.

Sok jest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy,
a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki.
Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp.,
 przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.)
 i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak, seler itp.), liściowych oraz ziół.

Dziś napiszę o soku z marchwi i buraków.

Sok z marchwi

Można go pić bez ograniczeń.
Marchew odmładza,ponieważ uelastycznia i podnosi odporność skóry.
Witamina A chroni przed rakiem płuc ( uwaga palacze )

Jedna szklanka soku z marchwi zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu
w ciągu doby witaminy i mikroelementy.

W korzeniu marchwi kryje się ogromne bogactwo karotenu.
Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i poziom cukru.

Wpływa korzystnie na strukturę zębów,włosów,paznokci,wzmacnia system odpornościowy jest zdrowy dla oczu i gardła.Wszelkiego rodzaju alergie skóry i uczulenia zanikają po regularnym jego piciu.Przy spożywaniu soku odbywa się oczyszczanie wątroby.Skóra może zyskać kolor pomarańczowy.Jest to efekt oczyszczania się organizmu.Toksyny przechodzą do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać wydalone przez pory skóry.Efekt "żółtej skóry" może potrwać nawet do roku czasu.

Sok z buraków

Najkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek krwi.
Wspaniale polepsza skład krwi,oczyszcza ją.
Likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego.
Rozpuszcza kamienie w nerkach, wątrobie i pęcherzu moczowym.
Zawiera wit.C i B1,wapń,magnez,potas.
Zwalcza nowotwory.


Warzywa dokładnie umyłam.

Kilogram marchwi i 3 średnie buraki obrałam.
Pokroiłam je na małe kawałki, aby uzyskać lepszy efekt wyciskania.





Teraz wystarczyło już tylko wrzucać warzywa do wyciskarki i patrzeć
 jak ten pyszny i zdrowy soczek napełniał mój dzbanek. 


Na zdrowie;-) Polecam!

Niebawem przedstawię kolejne pyszne soczki.

Proponuję też

WYCISKANY SOK Z JABŁEK I MARCHWI



 

13 komentarzy:

marta pisze...

Zastanawiam się nad zrobieniem soku z buraków ze względu na "brak energii";-) Przeraża mnie tylko fakt jak to może smakować...ale dla zdrowia chyba warto zaryzykować;-) pozdrawiam, marta

Anonimowy pisze...

Z buraka jest pyszny, slodziutki. A polaczony z sokiem z marchwi-delicje.

Anonimowy pisze...

Witam,
też ostatnio regularnie piję sok z buraków i marchwi ale robiony w sokowirówce.
Jeśli możesz to podaj proszę model Twojej wyciskarki, bo chciałbym takie urządzenie nabyć, a nie wiem czym się kierować dokonując wyboru.
Pozdrawiam.

Przepisy Igusi pisze...

Witam,
Model Zelmer JP1500 Juice Maker.Naprawdę go polecam! Wyciska super!Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Hm ja zakupiłam cookworks - polecam

Anonimowy pisze...

Przecież, to jest reklama wyciskarki! K.... Brak slow, sokowirowka daje tyle samo dobroci z warzyw i owocow, nie ma roznicy.

Przepisy Igusi pisze...

To nie jest reklama! Moje własne odczucie i zadowolenie z zakupu wyciskarki.Po prostu ją polecam.A jeśli chodzi o różnice pomiędzy sokowirówką to są ogromne! Miałam sokowirówkę i wyciskarka jest o niebo lepsza od niej.Wyciśnięcie soku z pomidorów na np.przecier pomidorowy jest o wiele wydajniejsze ( bardzo mało odpadów).
Nikt mi nie kazał ani nie "sponsorował" wpisu.Kupiłam wyciskarkę i ją polecam! Pozdrawiam

Przepisy Igusi pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

Witam
Z tego co wiem w tym modelu wyciskarki nie ma potrzeby obierania marchwi,buraków czy innych warzyw.Dlaczego więc obierałaś je?

Anonimowy pisze...

Warto obierać żeby pozbyć się azotanów używanych do nawożenia.
Ja natomiast używam wyciskarki Sana 707 i sok z marchwi i buraków, zielone soki i inne to rewelacja i wyraźnie lepsze samopoczucie oraz energia do życia :)

Polecam niezdecydowanym

Sebastian

Anonimowy pisze...

Ja mam wyciskarkę Huroma i bardzo dobrze radzi sobie z burakami i marchewkami, nic się nie zacina i ładnie gładko wchodzi.

Anonimowy pisze...

I ja zakupiłam sobie wyciskarkę do soków. Do tej pory blendowałam i później przez sitko...tyle roboty a tu...5 minut roboty. Super :)

Unknown pisze...

Nie prawda! Proszę poczytać na temat różnicy pomiędzy wyciskarka wolno obrotowa a sokowirówka.. Z wyciskarka uzyskuje się więcej pełnowartościowe soku😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...