środa, 10 kwietnia 2013

KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ



A może by tak kurczaczka?
Kurczak pieczony często gości na naszych stołach.
Szybko,łatwo i już.
Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką
 (oczywiście jeśli ją lubicie ;-))

 
 

Składniki:
  • kurczak
  • 500 g wątróbki kurzej/indyczej
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 2-3 łyżki kaszki mannej
  • 6-8 ząbków czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra czerwona papryka
  • łyżka masła
  • olej

Kurczaka umyłam.

 


 W miseczce wymieszałam:
zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku.
Wlałam olej i wymieszałam.
Natarłam mieszanką kurczaka.
Odstawiłam go aby przesiąkł przyprawami.
Najlepiej na noc do lodówki. 




 Pora na przygotowanie farszu.

Wątróbkę umyłam i oczyściłam.


Zmiksowałam.
 

Wsypałam kaszkę manną.
Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki możecie dodaj jej więcej.
Jeśli nie macie kaszki dodajcie bułkę tartą. 

Dodałam pokrojoną natkę zielonej pietruszki.

 

 Przyprawiłam startym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Wymieszałam.

 


Pozostało już tylko nadziać farszem kurczaka.
Można go zaszyć po prostu igłą z nitką lub spiąć wykałaczkami.

 

Jeśli zostanie wam więcej farszu to można go ułożyć obok kurczaka.

Do naczynia żaroodpornego przełożyłam mojego ptaszka.
Podlałam wodą, dodałam masło i odrobinę oleju.

 

Wstawiłam go do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Co jakiś czas powinno się go przekręcać.
Pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, aby skórka pięknie się przyrumieniła. 

 

 Smacznego!



1 komentarz:

Olka pisze...

Fajny pomysł, lubię wątróbkę więc taki kurczak to dla mnie dobra propozycja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...