A może by tak kurczaczka?
Kurczak pieczony często gości na naszych stołach.
Szybko,łatwo i już.
Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką
(oczywiście jeśli ją lubicie ;-))
Składniki:
- kurczak
- 500 g wątróbki kurzej/indyczej
- pęczek świeżej pietruszki
- 2-3 łyżki kaszki mannej
- 6-8 ząbków czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- majeranek
- zioła prowansalskie
- słodka i ostra czerwona papryka
- łyżka masła
- olej
Kurczaka umyłam.
W miseczce wymieszałam:
zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku.
Wlałam olej i wymieszałam.
Natarłam mieszanką kurczaka.
Odstawiłam go aby przesiąkł przyprawami.
Najlepiej na noc do lodówki.
Pora na przygotowanie farszu.
Wątróbkę umyłam i oczyściłam.
Zmiksowałam.
Wsypałam kaszkę manną.
Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki możecie dodaj jej więcej.
Jeśli nie macie kaszki dodajcie bułkę tartą.
Dodałam pokrojoną natkę zielonej pietruszki.
Przyprawiłam startym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wymieszałam.
Pozostało już tylko nadziać farszem kurczaka.
Można go zaszyć po prostu igłą z nitką lub spiąć wykałaczkami.
Jeśli zostanie wam więcej farszu to można go ułożyć obok kurczaka.
Do naczynia żaroodpornego przełożyłam mojego ptaszka.
Podlałam wodą, dodałam masło i odrobinę oleju.
Wstawiłam go do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Co jakiś czas powinno się go przekręcać.
Pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, aby skórka pięknie się przyrumieniła.
Smacznego!
1 komentarz:
Fajny pomysł, lubię wątróbkę więc taki kurczak to dla mnie dobra propozycja.
Prześlij komentarz