niedziela, 28 kwietnia 2013

SMAŻONA WĄTRÓBKA Z CEBULĄ I JABŁKIEM




Pewnie wiele z Was na słowo wątróbka zrobi niewyraźną minę i powie,że 
"wiesz kochanie... może dziś zjemy coś innego"...;-)
A niesłusznie.

Do wątróbki trzeba po prostu dorosnąć i dać sobie trochę czasu ;-))

Smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem 
jest naprawdę smaczna, sama w sobie może być pyszna
 i przede wszystkim jest bogata w żelazo.
Spróbujcie.


Składniki:

  • 50 dkg indyczej wątróbki
  • 3-4 szt. cebuli
  • 1 duże jabłko
  • szklanka mleka
  • mąka do obtoczenia wątróbki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wątróbkę umyłam i oczyściłam.



Zalałam ją mlekiem i odstawiłam na około 1 godzinę.



Gdy moczyła się - obrałam i pokroiłam w półplastry cebulę.
Podsmażyłam ją na oleju.
Posypałam solą, pieprzem i majerankiem.



Dolewałam wody, co jakiś czas mieszając aby zmiękła.



Przełożyłam ją do miseczki.
Wątróbkę obtoczyłam w mące.
Można wedle uznania pokroić ją na mniejsze części.
Ja usmażyłam w kawałkach.


Smażyłam aż się zarumieniła i po naciśnięciu nie wypływała z niej krew.




Dodałam  podsmażoną wcześniej cebulę



 i starte na tarce o grubych oczkach jabłko.



Wszystko posoliłam i doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wątróbki nie powinno się wcześniej solić bo zrobi się twarda.



Smacznego!



A jak lubicie wątróbkę to polecam:

PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC NA KANAPKI


3 komentarze:

ksiądz pisze...

dla mnie extra jest wątroba drobiowa

mama B pisze...

Ja dodaje jeszcze kilka rodzynek ;)

magda mycatcooks pisze...

lubię bardzo wątróbkę, dziwię się osobom, które za nią nie przepadają

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...