piątek, 26 kwietnia 2013

SAŁATKA WARZYWNA Z POMARAŃCZĄ

 

Niby tak samo...a inaczej.
Wystarczy ,że dodałam pomarańczy i soku z niej,
a sałatka nabrała innego smaku.




Składniki:
  • sałata masłowa
  • pomidor
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa lub jedna mała czerwona cebula
  • dymka
  • pomarańcza
  • kawałek sera feta
  • parę cienkich plasterków wędzonego boczku
Sos do sałatki:
  •  sok z pomarańczy
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  •  sól
  • pieprz

Grzanki:
  • 2-4 kromki bułki
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek 
  • zioła prowansalskie
  • granulowany czosnek
  • sól
Sałatę umyłam i porwałam na mniejsze kawałki.
Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na ćwiartki.



Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki.



Czerwoną cebulę pokroiłam w piórka.
Dodałam garść dymki.



Pomarańczę sparzyłam.
Obrałam ze skórki i wykroiłam z niej cząstki owoca.



Dodałam ją do sałatki.



Można, ale nie trzeba podsmażyć plastry wędzonego boczku.
Dodaje on wyrazistości sałatce.



Sos:

Do miseczki wycisnęłam sok z pomarańczy.
Dodałam musztardę i miód.



Wlewałam małym strumieniem oliwę z oliwą i
mieszałam.Doprawiłam solą i pieprzem.
 Powstał aksamitny i gęsty sos, którym polałam sałatkę.



Bułkę pokroiłam na małe kawałki.
Podpiekłam ją na patelni.
Polałam oliwą z oliwek i przyprawiłam.



Wsypałam je do sałatki.
Na koniec dodałam pokrojony w kostkę ser feta i gotowe.
Smacznego!









1 komentarz:

Olga pisze...

Wygląda pysznie - z pewnością zrobię w domu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...