Uwielbiam makaron pod każdą postacią.
A dzisiejsze połączenie z nim
tuńczyka, anchois i kaparów
tuńczyka, anchois i kaparów
daje powalający smak.
Wykonanie jest naprawdę łatwe i szybkie.
Składniki:
- dwie puszki tuńczyka w oleju
- garść kaparów
- około 7 filecików anchois w oleju
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 litra pasty pomidorowej / lub puszka pomidorów bez skórki
- świeży tymianek
- świeże oregano - ja dodałam suszone
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżeczka cukru
- parmezan do posypania
- łyżka śmietany
- czarne oliwki do posypania (opcjonalnie)
- makaron
Na rozgrzanej oliwie z tuńczyka zeszkliłam pokrojoną cebulę.
Pokroiłam fileciki anchois, kapary.
Ząbki czosnku starłam.
Dodałam wszystko do cebuli.
Wszystko razem chwilkę podsmażyłam.
Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli.
Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników.
Dodałam tuńczyka.
Wymieszałam.
Wlałam sos pomidorowy.
Dodałam suszone oregano
i świeży tymianek
Na koniec łyżka śmietany i cukier.
Wymieszałam i gotowe.
Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu.
Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem i oliwkami.
Smacznego!
4 komentarze:
Nie przepadam za sardynkami, ale zastapie sobie tunczykiem z puszki to bedzie w sam raz na obiad :) przepisy kulinarne nigdy nie byly moja najmocniejsza strona, ale lubie korzystac z doswiadczen innych ludzi :)
A gdzie w tym przepisie są sardynki??? Sardele (anchois) różnią się od sardynek tym, czym krzesło od krzesła elektrycznego...
Kasiu ja dodałam anchois a nie sardynki...
Tak , masz rację ja nie dodalam sardynek tylko sardele czyli anchois.
Prześlij komentarz