piątek, 19 kwietnia 2013

MAKARON Z TUŃCZYKIEM, ANCHOIS I KAPARAMI W SOSIE POMIDOROWYM





 Uwielbiam makaron pod każdą postacią.
A dzisiejsze połączenie z nim 
tuńczyka, anchois i kaparów 
daje powalający smak.
Wykonanie jest naprawdę łatwe i szybkie.
Tak naprawdę w trakcie gotowania się makaronu, przygotujemy to pyszne danie.

 

Składniki:
  • dwie puszki tuńczyka w oleju
  • garść kaparów
  • około 7 filecików anchois w oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra pasty pomidorowej / lub puszka pomidorów bez skórki 
  • świeży tymianek
  • świeże oregano - ja dodałam suszone
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżeczka cukru
  • parmezan do posypania
  • łyżka śmietany
  • czarne oliwki do posypania (opcjonalnie)
  • makaron

Na rozgrzanej oliwie z tuńczyka zeszkliłam pokrojoną cebulę.


Pokroiłam fileciki anchois, kapary.
Ząbki czosnku starłam.
Dodałam wszystko do cebuli.












Wszystko razem chwilkę podsmażyłam.
Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli.
Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników.



Dodałam tuńczyka.
Wymieszałam.




Wlałam sos pomidorowy.




Dodałam suszone oregano



i świeży tymianek


Na koniec łyżka śmietany i cukier.


Wymieszałam i gotowe.



Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu.



Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem i oliwkami.

Smacznego!





4 komentarze:

Unknown pisze...

Nie przepadam za sardynkami, ale zastapie sobie tunczykiem z puszki to bedzie w sam raz na obiad :) przepisy kulinarne nigdy nie byly moja najmocniejsza strona, ale lubie korzystac z doswiadczen innych ludzi :)

Anonimowy pisze...

A gdzie w tym przepisie są sardynki??? Sardele (anchois) różnią się od sardynek tym, czym krzesło od krzesła elektrycznego...

Przepisy Igusi pisze...

Kasiu ja dodałam anchois a nie sardynki...

Przepisy Igusi pisze...

Tak , masz rację ja nie dodalam sardynek tylko sardele czyli anchois.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...