Pewnie wiele z Was na słowo wątróbka zrobi niewyraźną minę i powie,że
"wiesz kochanie... może dziś zjemy coś innego"...;-)
A niesłusznie.
Do wątróbki trzeba po prostu dorosnąć i dać sobie trochę czasu ;-))
Smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem
jest naprawdę smaczna, sama w sobie może być pyszna
i przede wszystkim jest bogata w żelazo.
Spróbujcie.
Wątróbkę umyłam i oczyściłam.
Zalałam ją mlekiem i odstawiłam na około 1 godzinę.
Gdy moczyła się - obrałam i pokroiłam w półplastry cebulę.
Podsmażyłam ją na oleju.
Posypałam solą, pieprzem i majerankiem.
Dolewałam wody, co jakiś czas mieszając aby zmiękła.
Do wątróbki trzeba po prostu dorosnąć i dać sobie trochę czasu ;-))
Smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem
jest naprawdę smaczna, sama w sobie może być pyszna
i przede wszystkim jest bogata w żelazo.
Spróbujcie.
Składniki:
- 50 dkg indyczej wątróbki
- 3-4 szt. cebuli
- 1 duże jabłko
- szklanka mleka
- mąka do obtoczenia wątróbki
- majeranek
- sól
- pieprz
Wątróbkę umyłam i oczyściłam.
Zalałam ją mlekiem i odstawiłam na około 1 godzinę.
Gdy moczyła się - obrałam i pokroiłam w półplastry cebulę.
Podsmażyłam ją na oleju.
Posypałam solą, pieprzem i majerankiem.
Dolewałam wody, co jakiś czas mieszając aby zmiękła.
Przełożyłam ją do miseczki.
Wątróbkę obtoczyłam w mące.
Można wedle uznania pokroić ją na mniejsze części.
Ja usmażyłam w kawałkach.
Smażyłam aż się zarumieniła i po naciśnięciu nie wypływała z niej krew.
Dodałam podsmażoną wcześniej cebulę
i starte na tarce o grubych oczkach jabłko.
Wszystko posoliłam i doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wątróbki nie powinno się wcześniej solić bo zrobi się twarda.
Smacznego!
A jak lubicie wątróbkę to polecam:
PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC NA KANAPKI
3 komentarze:
dla mnie extra jest wątroba drobiowa
Ja dodaje jeszcze kilka rodzynek ;)
lubię bardzo wątróbkę, dziwię się osobom, które za nią nie przepadają
Prześlij komentarz