Omlet można przyrządzać na wiele sposobów.
Dziś jeden z nich.
Dwa żółtka i białka wbijam do osobnych miseczek.
Żółtka roztrzepuję z niedużą ilością mleka.
Dodaję do nich około dwóch łyżek mąki i odrobinę proszku do pieczenia.
W wersji dzisiejszej dodałam pokrojoną szynkę i dymkę.
Solę i pieprzę do smaku.
Na samym końcu dodaję ubitą z białek pianę i delikatnie mieszam,żeby
masa nie utraciła swojej puszystości.
Rozpuszczam na patelni masło z odrobiną oliwy z oliwek.
Smażę omlet z obu stron na złoty kolor.
Tutaj na zdjęciu zrobiłam omlet z pokrojoną parówką.
Można go podawać z ketchupem.
Preferuję również omleta w wersji na słodko.
Po prostu nie dodaję dodatków, a po usmażeniu posypuję go
cukrem pudłem lub konfiturami albo owocami.
I pyszne śniadanko gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz