sobota, 28 sierpnia 2010

OMLET Z SZYNKĄ I DYMKĄ




Omlet można przyrządzać na wiele sposobów.
Dziś jeden z nich.

Dwa żółtka i  białka  wbijam  do osobnych miseczek.
Żółtka roztrzepuję z niedużą ilością mleka.
Dodaję do nich około dwóch łyżek mąki i odrobinę proszku do pieczenia.
W wersji dzisiejszej dodałam pokrojoną szynkę i dymkę.
Solę i pieprzę do smaku.
Na samym końcu dodaję ubitą z białek pianę i delikatnie mieszam,żeby
masa nie utraciła swojej puszystości.

Rozpuszczam na patelni masło z odrobiną oliwy z oliwek.
Smażę omlet z obu stron na złoty kolor.

Tutaj na zdjęciu zrobiłam omlet z pokrojoną parówką.


Można go podawać z ketchupem.


Preferuję również omleta w wersji na słodko.
Po prostu nie dodaję  dodatków, a po usmażeniu posypuję go
 cukrem pudłem lub konfiturami albo owocami.

I pyszne śniadanko gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...