.
Dwie nieduże cebule kroję w kostkę i podsmażam na patelni,
pod koniec smażenia dodaję starte ząbki czosnku.
30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z indyka smażę
wraz z cebulą,solą,pieprzem,bazylią,słodką papryką i oregano.
Dodałam również małą białą,pokrojoną w kostkę świeżą paprykę.
Bakłażana i cukinię myję, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek.
Można też wydrążyć i nafaszerować cukinię.
Dodaję do farszu pokrojoną w kostkę cukinię i wydrążony środek z bakłażana.
Gdy wszystko razem się zarumieni dodaję pokrojone świeże,
obrane ze skórki pomidory i przecier pomidorowy.
Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował.
Nadziewam środki bakłażana farszem
i posypuję serem mozzarellą.
Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika,
na około 40 minut w temp.180 stopni.
Danie w sam raz na tę porę roku.... róbcie szybko bo bakłażany są teraz tanie i smaczne ;-)
Polecam też
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz