Smaki dzieciństwa pamięta się najlepiej.
Moja mama w dzieciństwie często robiła mi smażone bułeczki na patelni.
Dziś sama jestem mamą i również robię swojej córce takie śniadanko.
Składniki:
bułeczki
1-2 szt.jajka
ok.0,5-1 szklanki mleka
cynamon
masło
cukier puder do posypania
dżem
W miseczce roztrzepuję jajko i dodaję do niego mleko.
Ilość zależy od tego ile bułek chcemy zjeść;-)
Można dodać również odrobinę cynamonu dla smaku.
Kromki bułki bądź połówki kajzerek moczę w przygotowanej masie
jajeczno-mlecznej aż namiękną.
Wkładam na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem.
Smażę aż nabiorą złotego koloru.
Grzanki podaję posypane cukrem pudrem,bądź z dżemem.
Można też z sezonowymi owocami.
Można też z sezonowymi owocami.
Znikają z talerza w mgnieniu oka ;-)
Smacznego!
1 komentarz:
Jak dla mnie to, to nic innego jak tosty francuskie.
Prześlij komentarz