Dziś danie lekkie z piersią z kurczaka, żółtą ostrą pastą curry,
mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką.
Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje się idealnie do drobiu.
W jej skład wchodzą min:
trawa cytrynowa,szalotka,suszone papryczki chilli,proszek curry,kolendra, kurkuma,
kmin rzymski,goździki,anyż,imbir,cynamon,kardamon.
Danie naprawdę proste w wykonaniu.
Z paru składników można wyczarować naprawdę pyszny i szybki obiad.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 2-3 garście zielonej fasolki
- 1 sztuka cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki żółtej ostrej pasty curry
- puszka mleczka kokosowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu
- sól
- pierz
- opakowanie śmietany 12% (opcjonalnie)
- czerwona ostra papryka
- kawałek świeżego korzenia imbiruolej do smażenia
- ryż
W głębokim garnku podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek.
Posoliłam i wsypałam zieloną fasolkę.Wymieszałam.
Przełożyłam wszystko do miski.
Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju.
Dodałam do niej żółtą pastę curry i starty imbir.
Gdy się podsmażyła, połączyłam ją z fasolką.
Wymieszałam.
Wlałam mleczko kokosowe.
Przykryłam i dusiłam przez około pół godziny.
Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Gdy uznacie,że sos za bardzo zgęstniał i wyparował
to można wlać szklankę bulionu.
Jeśli nie przeszkadzają wam kalorie dodajcie również albo zamiast bulionu śmietanę.
Podawałam z ryżem.
Na wierzch można posypać natkę pietruszki i ostrą paprykę.
Smacznego!
2 komentarze:
Moja mama robi identycznego :). Osobiście lubię prawie wszystko co jest zwiazane z curry :D Zapraszam do mnie: http://anotherverra.blogspot.com/
bardzo fajna i smaczna potrawa :)
Prześlij komentarz