czwartek, 26 września 2013

FASOLKA PO BRETOŃSKU

 

Fasolka po bretońsku 
to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej.
Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe.
Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy.
Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu.
Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek.
Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować
 od razu w większej ilości i zamrozić.
 

Składniki:
  • 500g białej fasolki typu Piękny Jaś firmy KUPIEC
  • 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania)
  • 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej)
  • 1 szt.większej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego
  • świeże gałązki tymianku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki (ossstra!) wędzonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • mąka do zasmażki ( ja nie robiłam)


Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie.



Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola.
Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe.




Cebulę pokroiłam w kostkę.
Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc.
Pokroiłam wędzonkę w kostkę


i dodałam ją do cebuli.


Kiełbasę również pokroiłam w kostkę.
Można jak wolicie w plasterki.



Starłam ząbki czosnku i posiekałam świeży tymianek.


Dodałam zioła i przyprawy.
Wymieszałam i smażyłam wszystko przez około 5 minut.



W czasie gdy wszystko się smażyło i cudownie pachniało, sparzyłam pomidory i obrałam ze skóry.


Pokroiłam je na mniejsze kawałki.


Dodałam je do smażonej kiełbasy.

Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut.


Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką.


Dusiłam aż smaki się połączyły.
Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy.
Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!


2 komentarze:

Kinga pisze...

Nic dodac nic ujac.najlepsza fasolka po bretonsku jaka jadlam:) wyszlo dokladnie tak jak sobie wyobrazalam.przepis niezawodny. Goraco polecam wszystkim!

Przepisy Igusi pisze...

Dziękuję!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...