Wilgotne,cudownie czekoladowe z kawałkami czekolady.
Muffiny czekoladowe bo o nich mowa są idealne na przeróżne okazje.
Są szybkie do przygotowania.Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.
Delikatnie i krótko mieszamy i gotowe.
Można dodać kawałki dowolnej, ulubionej czekolady-białej,gorzkiej,mlecznej
lub np.posiekane krówki.
Składniki:
na 12 szt. muffinów
- 150 g dowolnej czekolady
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- niecała szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 170 ml mleka
Masło roztopiłam i odstawiłam do wystygnięcia.
Do miski przesiałam mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
Wsypałam cukier i cukier wanilinowy.
Można jeszcze raz przesiać składniki, albo wymieszać.
Jajka zmiksowałam razem z mlekiem.
Wlałam masę do suchych składników.
Wlałam rozpuszczone wcześniej masło.
Pokroiłam czekoladę na mniejsze kawałki.
Dodałam je do masy.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko, paroma delikatnymi ruchami łyżki.
Formę na muffiny wyłożyłam 12 papilotkami.
Masę czekoladową wyłożyłam do foremek.
Piekłam muffiny przez około 20 minut.
Na wierzchu powinna się zrobić skorupka a ciasteczka pięknie urosły.
Polecam! Smacznego!
3 komentarze:
Czy muffinki sa od razu wilgotne i mieciutkie, czy musza troche polezec aby zmieknac? :)
Są mięciutkie po upieczeniu.
Zrobiłam wczoraj i wyszły fantastyczne! Dzięki za przepis. :)
Prześlij komentarz