Tarta z francuskiego tarte
Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej.
Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia,
które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone.
Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu.
Polecam również przepisy na tarty:
Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie.
Ja proponuję poniższe:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 2-4 łyżki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- marchewki
- brokuły
- kukurydza
- wędzony boczek
- jeden pomidor
- sery feta,mozzarella
- 3 jajka
- szklanka śmietany
- gałka muszkatołowa
- oregano
- tymianek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Z mąki,masła i wody i szczypty soli zagniotłam ciasto,
owinęłam je folią i na godzinę włożyłam do lodówki.
W tym czasie podgotowałam warzywa i
usmażyłam pokrojony drobno wędzony boczek.
Obrałam ze skórki i pokroiłam pomidora.
W miseczce roztrzepałam jajka, dodałam śmietanę,
startą mozzarellę,fetę,(można ser pleśniowy) czosnek i przyprawy.
Dno i boki tortownicy posmarowałam masłem, wylepiłam ciastem,
ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnika
do 200 stopni na 10-15 minut.
Następnie na upieczonym cieście rozłożyłam brokuły, marchewkę
boczek, pomidora,kukurydzę.
Zalałam wszystko wcześniej zrobionym sosem
z jajek i śmietany i serów.
Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam wszystko około 20 minut.
Oczywiście możecie użyć innych składników.
Ja będę komponować i próbować przyrządzać tarty z różnym nadzieniem
i na pewno nie omieszkam wam ich opisać.
Smacznego!
3 komentarze:
uwielbiam tart na słono, mogła bym jeść je codziennie. Świetne przepisy, na pewno kilka sprawdzę
paulina
Szanowna autorko bloga...
Obejrzałem zdjęcia... zrobiłem się głodny... bardzo głodny :)
Przepis wypróbuję z pewnością, bo moje oczy zrobiły się baaardzooo głodne... ;)
pozdravki
Damian
Damianie,
Napisz jak Ci wyszło?;-) Smacznego i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.
Pozdr. Iga
Prześlij komentarz