Lubicie śledzie?
Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-)
Polecam dziś pyszną
śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami.
Wprawdzie jest trochę pracochłonna ...
ale czego się nie robi dla zaspokojenia swojego podniebienia i żołądka.
Zachęcam również do spróbowania
Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 2-3 szt. buraków
- 1 kg (można mniej) ziemniaków
- 6-8 szt.kiszonych ogórków
- 1-2 szt.cebuli
- 1 szt. jabłka
- 1/2 szt. cytryny
- garść koperku
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- jogurt naturalny
- pieprz czarny
Zacznijmy od głównego składnika.
Śledzie namoczyłam aby usunąć z nich nadmiar soli.
Odlewałam co jakiś czas z nich wodę i zalewałam je ponownie.
Używając ręczników papierowych,
wysuszyłam płaty śledziowe z nadmiaru wody.
Pokroiłam śledzie w nieduże kawałki.
Ugotowałam buraczki w łupinkach, obrałam ze skórki
i starłam na tarce o dużych oczkach.
Można oczywiście jeśli wolicie pokroić je w kostkę.
Pokroiłam drobno cebulkę.
Wymieszałam.
Następnie dołożyłam grubo starte jabłko,
które skropiłam sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
I oczywiście znów wymieszałam.
Kolej na kiszone ogórki.
Obrałam je ze skórki,starłam na tarce i wycisnęłam z nadmiaru soku.
Dodałam je do pozostałych składników.
Ponownie wszystko wymieszałam.
Ugotowane ziemniaki w łupinkach,obrałam
i pokroiłam w kostkę.
Dodałam jogurt i majonez.
Posypałam odrobiną czosnku granulowanego
(ale nie jest to konieczne)
Wsypałam pokrojony koperek.
Wszystko wymieszałam.
Doprawiłam pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Dla bardziej wyrazistego smaku, dodałam jeszcze około dwóch łyżek chrzanu.
Można również przygotować tę sałatkę w formie warstwowej,
będzie wyglądać bardziej efektownie i elegancko.
Smacznego!
Dla miłośników ziemniaczanych sałatek polecam:
2 komentarze:
to na pewno będzie dobre :)
Tylko kolor średnio zachęca do poczęstunku. Ja bym to zrobiła warstwami...
Prześlij komentarz