Zamiast śliwek można wykorzystać truskawki lub inne sezonowe,ulubione owoce.
Zazwyczaj używa się do ciasta tylko mąki i ziemniaków.
Ja dodałam jeszcze białego sera i uważam ,że ciasto wyszło rewelacyjne.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg białego półtłustego sera
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- śliwki
- kawałek masła
- bułka tarta
- cukier
- cynamon
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Odrywałam po kawałku ciasto, formowałam z niego małe kulki,
spłaszczyłam i powstały małe placuszki.
Odrywałam po kawałku ciasto, formowałam z niego małe kulki,
spłaszczyłam i powstały małe placuszki.
Na środek każdego z nich układałam śliwki.
Wrzucałam je partiami na osolony wrzątek.
Gotowałam przez około 5 - 10 minut aż wypłynęły na powierzchnię.
Wyjmowałam je cedzakową łyżką.
Pozostało już tylko rozpuścić masło na patelni,
Można posypać przed podaniem cynamonem wedle uznania.
Smacznego!
3 komentarze:
Cudowny pomysl z podsmazeniem knedli na masle z bulka tarta! Sa przepyszne!!!
Wypróbowałam przepis. Jest świetny! Polecam!
Przepis został przeze mnie wypróbowany. Jest bardzo dobry!
Prześlij komentarz