sobota, 9 lipca 2011

PIEROGI Z JAGODAMI



Ręka do góry kto nie lubi pierogów z jagodami
Nie widzę żadnej ;-) Wszyscy lubią je jeść...gorzej z ich  robieniem.
Robiąc dziś zakupy, zobaczyłam jagody i od razu pomyślałam,
że mam na nie wielką ochotę.

i już ich nie ma...zostały tylko zdjęcia ;-)



CIASTO:


0,5 kg. mąki pszennej
łyżka masła
gorąca woda około 1 szklanki
szczypta soli



Przepis,wykonanie i zdjęcia na ciasto znajdziecie w linku do



 Ciasto zagniotłam, rozwałkowałam i wycinałam (szklanką) kółeczka.



Jagody przebrałam, umyłam, osuszyłam, i posłodziłam.
No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca.
Nakładanie i zlepianie. Można ulepić część pierogów z malinami - są pyszne.



Ufff...

Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy i po wypłynięciu odczekałam około dwóch minut i wykładałam je na talerz.
Polałam śmietanką i posypałam pozostałymi jagodami.
Uwierzcie to był najlepszy obiad  jaki ostatnio jadłam. 
Tak mi się spodobało robienie pierogów,że postanowiłam zrobić niebawem je z serem.
Pokażę zdjęcia obiecuję;-)

Zrobiłam i pokazuję




I wiecie co? Nie taki diabeł straszny... spróbujcie polepić.
Smacznego!






1 komentarz:

Szana pisze...

najlepsze na świecie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...