wtorek, 31 stycznia 2012

PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM


Polecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym.

Składniki:
  • mięso gulaszowe z indyka
  • pieczarki
  • parę suszonych grzybków
  • cebula
  • śmietana
  • czosnek
  • majeranek
  • sól,pieprz
  • zioła prowansalskie
  • marchewka
  • pietruszka
  • makaron
  • olej
Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami.
Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki.


Następnie wstawiłam do piekarnika.
Podlałam wodą.
Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę.


Po godzinie dodałam do niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
( Możecie dodać inne ulubione warzywa)
I ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika.


Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę.
Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków.



Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam.


Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę.


Wymieszałam


 i dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka.


Nie wygląda to może zbyt pięknie... ale zapewniam,że powstałe smaki były rewelacyjne.
Sos cudownie pachniał grzybami.

Podawałam pokrojonego indyka z makaronem.

Smacznego!


2 komentarze:

Aga w kuchni pisze...

zgłodniałam i muszę szybko coś zjeść :D

Madziula pisze...

cesć świetne masz te przepisy i wszystko tak apetycznie wygląda aż chce się jeść;-) zapraszaam Cię do pooglądania moich wpisów oto adres http://madziula-gotowanieiprzepisy-madziula.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...