Trudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską bez ryb.
Gotowanie ryb z warzywami to tradycyjny sposób ich przyrządzania we
wschodnich regionach Indii.
Aromatyczne przyprawy,warzywa i ryba.
Ja trochę zmodyfikowałam to indyjskie danie,
wy również możecie użyć innych warzyw...
bo przecież w kuchni można wszystko prawda? ;-)
Składniki:
- płaty filetów rybnych np.dorsz,sola
- paluszki krabowe
- kawałek białej części pora
- marchewka
- pół żółtej świeżej papryki
- cebula
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka ziaren kminku
- łyżeczka zmielonej kolendry
- łyżeczka sproszkowanego chili
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- sól
- olej
- 2 łyżki sosu rybnego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- dymka (opcjonalnie)
Użyłam trzy filety rybne.
Pokroiłam je na małe kawałki.
Pokroiłam również paluszki krabowe.
Dodałam do nich starty imbir i czosnek.
Polałam oliwą i posypałam przyprawami
I wymieszałam.
Odstawiłam aby ryba przeszła przyprawami.
Pokroiłam na cienkie paseczki marchewkę.
Paprykę i pora.
Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę
do której dodałam pora.
Wyjęłam je z garnka,podsmażyłam
ziarna kminku i dodałam marchewkę.
Dodałam do niej paprykę.
Do wszystkich warzyw dodałam sos rybny.
Podsmażyłam rybę i paluszki.
Wymieszałam warzywa z rybą.
Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut.
Dodałam przecier pomidorowy.
Posypałam dymką.
Podawałam z ryżem,który ugotowałam z dodatkiem kurkumy.
Smacznego!
4 komentarze:
Bardzo lubię rybę, a kuchnię indyjską uwielbiam! Połączenie jednego z drugim to strzał w 10! Pysznie!
to jest idealny przepis dla mojego męża, nie dość że ryba i ryż to jeszcze po Indyjsku!
przy okazji zapraszam na mój konkurs kulinarny do wygrania zestaw kosmetyków.
Właśnie zrobiłem, zjadłem i było pyszne! Dziękuję za pomysł.
Dziękuję za przepis.Bardzo smakowało.
Prześlij komentarz