piątek, 30 sierpnia 2013

LECZO WEGETARIAŃSKIE


Leczo jest idealnym daniem do którego można wykorzystać sezonowe warzywa.
Jest ich teraz pełno.
Piękne, świeże, kolorowe jak wszystkie kolory lata.
Już za nim tęsknię... 
Korzystajmy więc z jego darów.
Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów.
Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory.
Jest to lekkie danie wegetariańskie.
Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i  dodatek do potraw mięsnych.
Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem.

Składniki:
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1  nieduża cukinia
  • 250 g świeżej dyni
  • 2 pomidory
  • 1-2 papryki ( mogą być różne kolory)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnki
  • 200g przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano
  • papryka ostra 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy do smażenia 

Przygotowałam składniki.


Warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę.


Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki.
Pozbyłam się szypułek i pestek.


Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek.


Dodałam paprykę.
Zwiększyłam ogień i smażyłam przez około 5 minut.


Następnie dodałam dynię.


Kolej na cukinię


i bakłażana.


Dusiłam wszystko około 10-15 minut.
Wsypałam zioła i przyprawy.


Na koniec dodałam pokrojone w kostkę pomidory.


Wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy.
Gotowałam jeszcze wszystko przez około 5 minut.
Smacznego!


  

1 komentarz:

moja pasja smaku pisze...

Pięknie się prezentuje, tyle ładnych kolorków :)

Pozdrawiam ciepło !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...