przyrządzić pyszny syrop pomarańczowy do naleśników.
Gotuje je się w gęstym syropie pomarańczowym.
I co tu dużo mówić!
Są pyszne!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
(około 10 sztuk)
- 300 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła do ciasta
- masło lub olej roślinny do smażenia
Składniki na syrop pomarańczowy:
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- sok z 1 - 2 pomarańczy
- starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
Do podania:
- serek mascarpone
- bita śmietana
- serek waniliowy
- syrop klonowy
Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut.
Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę.
Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni.
Dodałam do niego również roztopione masło,można odrobinę oleju,ponieważ
smażyłam naleśniki na żeliwnej patelni już bez tłuszczu.
Można wsypać startą skórkę z pomarańczy-
ale moi domownicy nie przepadają za nią więc nie dodałam.
Sos zacznie bulgotać i gęstnieć.
Trzeba uważać ,żeby się nie przypalił.
Trzeba uważać ,żeby się nie przypalił.
Układałam na patelni kolejno naleśniki i chwilę gotowałam w syropie.
1 komentarz:
Dziś spróbuje to zrobi ;d
Prześlij komentarz