Oryginalny Camembert jest produkowany z
niepasteryzowanego mleka krowiego.
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysokokaloryczny.
Camembert jest znany i produkowany w różnych zakątkach świata,
jednak najlepszy pochodzi z...
Camembert, miejscowości w Normandii.
Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor.
Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem.
Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych.
Można go też użyć do zapiekanek i tostów -
pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się.
I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę.
Składniki: ( 4 porcje )
- ser camembert
- jajko
- tarta bułka
- sól
- pieprz
- żurawina
Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku.
A następnie w tartej bułce.
Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość oliwy.
Podawałam z żurawiną.
Smacznego!
2 komentarze:
Och jak wygląda apetycznie, mój ulubiony ser, skorzystam z przepisu, pozdrawiam :)
robiłam kiedyś dla smakoszy sera tego moich rodziców i podobno jest pyszne.
Prześlij komentarz