wtorek, 30 kwietnia 2013

SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA






Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.

Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.
Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.
Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.
Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy.

Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.
Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.
Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze,
które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.
A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.
Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi,
zapobiega udarom i zawałom.
Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.



Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta.
Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem,  dostarcza  wielu 
składników mineralnych i witamin.

Z koprem włoskim przyrządzałam już:

Składniki:
  • bulwa kopru włoskiego
  • połowa świeżej czerwonej papryki
  • 2-3 garście roszponki
  • dymka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki pestek słonecznika/dyni
  • sól
  • pieprz
  • odrobina ostrej papryki
Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy.
Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.

 Składniki na dressing:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki musztardy dijon

Koper włoski umyłam.


Wykroiłam z niego twardy środek.


Pokroiłam go w cienkie piórka.


Polałam go oliwą z oliwek i odrobinę posoliłam.

 
Dodałam pokrojoną czerwoną paprykę


i roszponkę.


Na patelni podprażyłam ziarna słonecznika.


 Wsypałam je do surówki.


 Składniki dressingu wymieszałam i polałam nim całość.



Smacznego!






1 komentarz:

Brylantina pisze...

Apetycznie :)

www.testowanie-produktow.bloog.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...