Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.
Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.
Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.
Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.
Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy.
Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.
Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.
Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze,
które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.
A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.
Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi,
zapobiega udarom i zawałom.
Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.
Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta.
Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem, dostarcza wielu
składników mineralnych i witamin.
Z koprem włoskim przyrządzałam już:
Z koprem włoskim przyrządzałam już:
Składniki:
- bulwa kopru włoskiego
- połowa świeżej czerwonej papryki
- 2-3 garście roszponki
- dymka
- szczypiorek
- 2 łyżki pestek słonecznika/dyni
- sól
- pieprz
- odrobina ostrej papryki
Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy.
Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.
Składniki na dressing:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu
- pół łyżeczki musztardy dijon
Koper włoski umyłam.
Wykroiłam z niego twardy środek.
Pokroiłam go w cienkie piórka.
Polałam go oliwą z oliwek i odrobinę posoliłam.
Dodałam pokrojoną czerwoną paprykę
i roszponkę.
Na patelni podprażyłam ziarna słonecznika.
Wsypałam je do surówki.
Składniki dressingu wymieszałam i polałam nim całość.
Smacznego!
1 komentarz:
Apetycznie :)
www.testowanie-produktow.bloog.pl
Prześlij komentarz