Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości.
Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków
to tylko 200 kcal.
Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.
Sezamki przywędrowały do nas z Arabii (choć niektórzy twierdzą, że krajem pochodzenia jest Afryka Środkowa), a pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu.
Tajemnicą wielowiekowej popularności przysmaku jest ziarno sezamowe.
Sezam jest znany i ceniony na całym świecie.
Do wytworzenia sezamków według tradycyjnej
receptury z Dalekiego Wschodu
potrzebne są podprażone ziarna sezamu.Można go również łączyć z orzechami.
Sezam dobroczynna roślina, główny składnik wielu smakołyków - jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.
Warte uwagi jest też białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach.
Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego.
Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu.
Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
Przede wszystkim jednak zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.
To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów.
Składniki:
- 200 g ziaren sezamu
- 200 g cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka płynnego miodu
Ziarna sezamu wsypałam na patelnię.
Podprażyłam go często mieszając, aż uzyskał złoty kolor.
Odstawiłam żeby przestygł.
Do garnka wsypałam cukier.
Wlałam wodę.
Mieszałam
do momentu,aż się skarmelizuje i będzie złoty i płynny.
Do karmelu wlałam miód.
Wymieszałam.
Wsypałam uprażone ziarna sezamu.
Wymieszałam aż składniki się połączyły.
Wylałam masę na arkusz papieru do pieczenia.
Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam.
Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko.
Grubość sezamek zależy od Was.
Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier.
Przełożyłam placek sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał.
Teraz już można kroić ją na dowolne kształty.
Smacznego!
5 komentarzy:
w przepisie jest 1 łyżka miodu, ale na z
djęciu wydaje się go duuużo więcej:)
Jest 1 łyżka.Cukier,woda i miód.Stąd to wrażenie.
No niestety nie wyszły:( zdecydowanie za dużo sezamu..karmel bym piękny, ładnie się rozpuścił przyzłocił, ale po dodaniu miodu i 200 gr sezamu zrobiła się sucha sypka masa którą nijak nie dało się rozwałkować bo się rozspuje. Położyłam ją od razu po wymieszaniu z sezamem, gorącą
Hmm..nie wiem dlaczego?U mnie jak widac na zdjęciach - wyszła gładka i jednolita masa.
Pani, zapewne mieszała za wcześnie i była wtórna granulacja karmelu. Najczęstszy błąd w tym wypadku :) Karmel z miodem powinien się chwilkę (z 10-20s) pogotować zanim zaczniesz mieszać, a mieszanie też musi być delikatne. Polecam spróbować jeszcze raz :)
Prześlij komentarz