Bakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami.
Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej.
Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne.
A przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU.
Składniki:
- 2 szt.bakłażanów
- 2 szt.średnich cebul
- 3-4 szt. czosnku
- puszka pomidorów
- szklanka pasty pomidorowej
- 2 torebki naturalnego ryżu
- garść natki pietruszki
- parmezan
- oregano
- sól,pieprz
Bakłażany umyłam i przekroiłam na pół
Usunęłam miąższ
Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką
i odstawiłam na 30 minut.
Na patelni podgrzałam oliwę i dusiłam
na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku.
Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów.
Posypałam go oregano,pieprzem i solą.
Wlałam pomidory i sos pomidorowy.
Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu.
Wsypałam je do farszu.
Wszystko wymieszałam.
Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.
Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów.
Na wierzch posypałam je parmezanem.
Piekłam w piekarniku 35-40 minut
w temperaturze 180 stopni.
Podlałam je odrobiną wody.
Smacznego!
1 komentarz:
a ja właśnie kupiłem 5kg cebuli z biedronki i tyle ryżu że ula la a pomidory z puszki już czekają tylko gdzie ja tego bakłażana zdobędę ? jak ja będę wychodził z domu dopiero w przyszłym tygodniu :( no ale co tam zrobię bez bakłażana i nie pieczone (bo trzeba mieć przecież piekarnik :( a u Ciebie napatrzę się na zdjęcia (to prawie to samo - od czego się ma w końcu wyobraźnię ...
Prześlij komentarz